Новини

8 км. нови метро линии в София до края на 2015 г.
8 Октомври 2013
8 км. нови метро линии в София до края на 2015 г.

До края на 2015 година, в София трябва да имаме повече от 8 км нови метролинии. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на инспекция на работата по изграждането на метрото в квартал „Младост”.

„До края на годината трябва да започне строителството на продължението на метролинията по бул. „Черни връх” до бул. „Сребърна”, а във втората половина на 2015 година, трябва да бъде пуснат участъкът към квартал „Младост”, заяви Фандъкова.

Изпълнители на проекта са „Метро Билд Младост" и „Геометро Б.П.", а общата прогнозна стойност на строежа е около 86 милиона лева без ДДС. Тази цена е с около 20 млн. лева по-ниска от първоначално планираната. В момента се строи участъкът от „Цариградско шосе” до летището. След като това трасе и „Младост 1” - „Младост 4” бъдат готови, пътуващите с подземната железница на ден ще се увеличат с 90 хил. и ще достигнат общо към 400 хил. човека.

„Показахме на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску някои от обектите, които се финансират със средства на банката – кръстовището на Телевизионна кула, повозихме се на метрото в частта, финансирана от банката”, добави кметът Фандъкова, цитирана от „Фокус”

„Прави се реконструкция на булевардите. Следващото лято трябва да са готови разширението и цялостната реконструкция на бул. „Александър Малинов”, бул. „Кръстьо Пастухов” и ул. „Обиколна” в квартал „Дружба”. Общо, повече от 4 км нови булеварди ще изградим заедно със строителството на тези два участъка на метрото”, каза още столичният кмет.

„Кметът на столицата ни показа къде са отишли нашите средства. Изключително съм впечатлен от това, което виждам. Убеден съм, че проектът между Столична община и Европейската инвестиционна банка, специално за метрото, ще бъде в полза на гражданите, и ще доведе до повишаване качеството на живот. Един от бъдещите проекти, който обсъдихме, е енергийната ефективност на сградите. Смятаме, че това е важен въпрос за София, и ще се опитаме да го финализираме успешно. Ще продължим да работим и по проекта за управление на отпадъците. Обсъдихме също така и проект за „Топлофикация” София. Ще се опитаме да доведем този сложен проблем до край", каза Михай Танасеску.

Очаква се трасето от ж.к. „Младост I" до Бизнеспарка в ж.к. „Младост IV" да има три метростанции. Едната спирка на подземната железница ще бъде пред магазин “Деница”, като единият изход ще е в „Младост 1”, а другият - в „Младост 2”. Втората подземна станция ще е при магазина на „Хит” и изходите ще са към „Младост 2” и към „Младост 3”. Третата спирка ще е пред Бизнес парка и ще се излиза пред сградата, където в момента са офисите на концесионера „Софийска вода”

Новината е препубликувана от Мениджър.NEWS

обратно към новини

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати