Новини

Николай Урумов: велосипедът е приятел на две колела
30 Юли 2015
Николай Урумов: велосипедът е приятел на две колела

Колелото има специално място в детството на обичания актьор Николай Урумов. Без да преувеличава, той  описва привързаността си към него като към брат и най-верен другар. „Колелото стоеше в спалнята, до моето легло. Вечер си го прибирах. Това ми беше станало навик и доста дълго време си прибирах колелото вътре - или в спалнята при мене, или в коридора.“ Дълги години кара само него и трудно преминава към друго превозно средство. Става шофьор чак на тридесет години, а дотогава се придвижва навсякъде само с колело и затова има особено отношение към велосипеда.  

Носителят на редица награди, сред които "Актьор на годината за 2013" на БНР и познато лице от над 60 театрални и над 70 филмови продукции е от публичните личности, които са изключително земни и с невероятно чувство за хумор водят разговор и разкриват себе си пред събеседника.

Апелът на известния актьор към всеки, който се чуди дали да посегне към колелото, е, че „то възпитава по един съвсем друг начин човек. Първо, ти си внимателен към себе си, второ, внимателен си към околните. Добре е чисто от здравословна и медицинска гледна точка: развива добре и мускулатура, и кръвообращение, а дробовете се напълват с въздух. Мисля, че е удоволствие да караш велосипед. Без да осъзнаваш това, ти всъщност работиш и за своето здраве.”            

Николай Урумов се присъедини към посланиците за 2015-та на инициативата „Аз карам велосипед – последвай ме!“, която се провежда от MAXEUROPE и европейската информационна кампания „Do the right mix – Придвижвай се разумно“.

Посланието му и спомени от детството, свързани с велосипед, можете да видите тук:

http://azkaram.eu/?article_id=66#posledovatel

 

През 2015-та „Аз карам велосипед – последвай ме!“ записа видео историите с велосипед на Васил Василев – Зуека, Силвия Лулчева, Диляна Попова, Свилен Ноев, Владимир Пенев, Йордан Йовчев.  Те застанаха с личния си пример зад каузата на този екологичен и здравословен начин на придвижване, за да вдъхновят живеещите в градовете да превърнат карането на колело в ежедневие през летните месеци.

обратно към новини

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати