Новини

Първото българско мобилно приложение за споделено пътуване отива на Европейските бизнес награди за околна среда 2016
26 Февруари 2015
Първото българско мобилно приложение за споделено пътуване отива на Европейските бизнес награди за околна среда 2016

Първото българско мобилно приложение за споделено пътуване с личен автомобил грабна статуетката в  категорията „Инвеститор в околната среда“ в престижните 12-ти награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите. Приложението А! (АHA!CAR) е част от каузата на "Do the right mix - Придвижвай се разумно!" за по-малко задръствания и по-чист градски въздух и дава възможност на  непознати да делят разходи за пътуване в обща посока без финансова изгода за страните.

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров връчи наградата на Катя Димитрова от Интеримидж, които реализират европейската кампания, и Калоян Илиев от АHA!CAR на церемонията, която се проведе вчера в София Хотел Балкан. Катя Димитрова сподели: „Това е проект, който развихме повече с ентусиазъм, отколкото с бюджет, повече с вяра в добрите намерения, отколкото с прагматизъм!“.

Категорията „Инвеститор в околната среда“ отличава компаниите с най-активна дейност за опазване на околната среда, създаване и използване на екологично чисти продукти или технологии. ББЛФ е национален координатор на Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия и в това си качество осигурява участие в конкурса на българските компании, спечелили в тази категория. Форумът определя и българския представител, член на журито на Европейските награди. Европейските бизнес награди за околна среда се раздават на всеки две години в категориите Мениджмънт, Продукт, Технология и Международно сътрудничество. Нашето мобилно приложение ще се състезава за тях през 2016-та година.

 

Ползването на A! е безплатно и вече e достъпно за смартфони в Google play и App store. То осигурява лесна възможност за уговаряне на градско или междуградско пътуване, независимо дали потребителят е пътник или шофьор. В цял свят този начин на придвижване е известен като „споделено пътуване“.  Според международна платформа за споделено пътуване Берлин, Париж и Виена са топ европейските градове, където споделеното пътуване е най-разпространено. В Германия такова пътуване се осъществява на всеки 6 секунди. Двете най-утвърдени европейски платформи за споделено пътуване (carpooling.com и blablacar.com) имат по около 1 млн. потребители активни потребители.

Българите все още плахо откриват ползите от този начин на пътуване с личен автомобил, като най-популярни са споделените маршрути за ходене до работа или превозът на няколко съседски деца до училище.

обратно към новини

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати