Новини

Придвижвай се разумно 2014: вече уговаряме споделено пътуване с кола и през телефона
2 Октомври 2014
Придвижвай се разумно 2014: вече уговаряме споделено пътуване с кола и през телефона

Вече е факт първото родно мобилно приложение за споделено пътуване, което дава възможност на непознати да поделят разходи за пътуване в обща посока. Приложението е резултат на партньорството на една от най-успешните български платформи за пътуване Aha!Car и организаторите на информационната кампания на Европейската комисия - “Do the right mix – Придвижвай се разумно“, чийто акцент през 2014 година е по-умното и оптимизирано използване на личния автомобил. Заместник-министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Владимир Дончев взе участие в новата платформа със симулация на собствен маршрут и показа как споделеното пътуване може да се организира само с няколко клика на телефона (https://www.facebook.com/video.php?v=834612583245894).

 

„Част от усилията на министерството за развитие на устойчива градска мобилност се изразяват в подкрепата на активности, които поощряват гражданите да използват повече обществен превоз, както и да споделят автомобилите си. Комбинирайки начините на придвижване в града – чрез споделено пътуване, с обществен транспорт, с колело или пеша, всички ние участваме в намаляването на вредните емисии, генерирани от автомобилния трафик, и съдействаме за повишаване качеството на въздуха, който дишаме.  Или ако мога да обобщя: споделяйки пътуването си, не само подобряваме здравословното си състояние и тонус, но понижаваме емисиите на парникови газове, причинени от задръстванията, и най-вече - повишаваме качеството на живот в населените места.“, каза заместник-министър Владимир Дончев.

Първото мобилно приложение за споделено пътуване у нас е безплатно и вече e достъпно за смартфони с операционна система Android в Google play. За  телефони, работещи с iOS, ще може да се сваля от App store от началото на месец ноември.

 

Приложението осигурява лесна възможност за уговаряне на градско или междуградско пътуване, независимо дали потребителят е пътник или шофьор, който иска да спести пари за гориво. В цял свят този начин на придвижване - когато шофьор предоставя транспорт на един или няколко пътници, без нито един от участниците да има финансова печалба, е известен като „споделено пътуване“: Каузата на споделеното пътуване цели да спомогне, както за опазването на околната среда чрез намаляване на вредните емисии, така и за оптимизиране средствата за транспорт.

 

Платформата Aha!CAR съществува и под формата на сайт, чрез който след създаване на профил и обявяване на желан маршрут, всеки регистриран може да си намери спътник (шофьор или пътник). Сайтът предлага и разнообразни допълнителни функции, докато мобилното приложение е максимално изчистено и има ясни и лесни за ориентация стъпки за бързо създаване на маршрут или намиране на подходящ спътник. Очаква се приложението да се използва от много студенти и служители от офис сгради и бизнес паркове, където поделянето на разход между шофьор и пътник за една дестинация би било от значителна полза за работещите.

Към момента в www.ahacar.com регистрираните потребители са близо 1600 от 19 български града, като 44.85% от тях са жени, а 54.15% - мъже. Най-много са споделено пътуващите от София (71%), следвани от граждани във Варна, Пловдив и Бургас. Сред популярните маршрути в столицата са Борово - Слатина, Горна баня – Бизнес парк, Бъкстон – Младост 1. Към момента, у нас има над 100 групи за споделено пътуване във Facebook с приблизителен общ брой ползватели - около 50 хиляди.  Броят желаещи да пътуват споделено говори за необходимостта от подобен вид придвижване в градска или междуградска среда и постепенното отваряне на българина към възможностите за спестяване на ресурс чрез комбиниране за пътуване. Развиването на платформа, в която ползвателите имат профил, следящ надеждността им като спътник, чрез оставяне на коментар след пътуване, е една от добавените стойности на сайта и на новото мобилно приложение.

 

“Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е двугодишната информационна кампания на Европейския съюз, която у нас се координира на национално ниво от Министерство на околната среда и водите и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, кола  и пеша. Основното й послание е, че с избора на комбиниран превоз хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си за транспорт и да допринесат за по-чиста градска среда. Акцент в кампанията от октомври 2014-та до април 2015-та година е насърчаването на споделяне на личния автомобил с няколко пътника, които се движат по еднакъв маршрут.

 

обратно към новини

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати