Новини

Културата се хвърля в обятията на… Сточна гара
21 Май 2014
Културата се хвърля в обятията на… Сточна гара

Може би не е за вярване, че културата, след дълго лутане из София, се спря на … Сточна гара. Сред фабрики и цехове, които произвеждат само тъга. Проектът  ЗОНА КУЛТУРА трансформира няколко индустриални сгради в творчески работилници, ателиета, репетиционни, офиси на социални бизнеси. Мащабът на индустриалните помещения позволява те да се превърнат в съвременни мултифункционални пространства за изложби, пърформанси, театър, танц, кино, фестивали и панаири на изкуствата, лекции, образователни курсове и събития.

 

Място под слънцето

Зоната буквално хвърля културата в обятията на съществуващ архитектурен комплекс в периферния квартал на София, избран да се преобрази в едно от новите средища на културния живот в столицата, а и в страната. Новата зона е предоставена на културния сектор и творческите колективи с очакването те да реализират там своите най-смели фантазии. Мястото ще има специален статут: на творческо работно пространство за мащабни проекти, както и на място за живеене в екосъобразена архитектурна среда. Развитието на пространството е в посока към превръщането му в зона за споделена стойност (shared value), като всички живеещи и работещи там ще носят своята отговорност за функцията, изгледа и характера на социалния живот. В същото време зоната е призвана да се превърне в арена за споделяне на личен опит, знания и умения, като по този начин генерира добавена стойност за цялата общност, за района и целия град.

 

Целеви мечти и мечтани цели

Има голяма вероятност един ден ЗОНА КУЛТУРА да се превърне в престижна локация за световните, регионални и национални творци и културни оператори в България и на Балканите. Тя има потенциал да стане един от факторите за подкрепа на новите тенденции в сектора на културата, които да подсилят икономиката на знанието у нас. Пак тя е призвана да обедини в едно усилията на бизнеса и творческия сектор, като се фокусира изцяло върху развитието и осъществяването на проекти в областта на творчеството и културата. Нейна мисия е и ролята й на платформа за развитието на стартиращите творчески групи и иновативните идеи и на катализатор за формирането на пазар за културни продукти.

 

На добър час, ЗОНА КУЛТУРА!

обратно към новини

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати