Новини

2000 европейски града за чист въздух: седмица на мобилността
16 Септември 2013
2000 европейски града за чист въздух: седмица на мобилността

Повече от 2000 европейски града се включиха в дванадесетото издание на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Под надслова "За чист въздух! Вие сте на ход!" кампанията информира за влиянието, което транспортът оказва върху качеството на въздуха. Нейното послание е, че дори малките промени като по-честото използване на обществения транспорт вместо личната кола или придвижването с велосипед и пеша допринасят за по-добро качеството на живот в европейските градове.

"Тази година акцентираме върху въздействието, което изборът, който правим в ежедневието си, има върху въздуха и върху нашето здраве. Градовете могат да изиграят огромна роля, когато става въпрос за подобряване на възможностите за транспорт", подчерта еврокомисарят за околната среда Янез Поточник.

София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Благоевград и други български градове се включиха в проекта. Организатор на програмата за София е сдружение "Велоеволюция". Тази година в столицата участват 34 организации с над 40 събития. Една от инициативите е 20-те градски точки на Do the right mix, която продължава до 20 септември.  Сред другите събития са мобилна лаборатория за измерване качеството на атмосферния въздух, велосипедна обиколка на зелена София, безплатен пешеходен тур за деца, детско велосипедно състезание, безплатни куриерски доставки с колела, ретро-трамвай и машина на времето.

обратно към новини

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати