Кампанията

Какво зависи от мен

Всъщност всичко зависи от теб, от всеки от нас. Със сигурност твоят град не изглежда съвършен за придвижване – но предлага достатъчно голям избор за разумно придвижване. Съвсем достатъчен, за да стигнеш максимално бързо до всяка точка, но без личен автомобил. Минималното усилие да комбинираш гъвкаво и творчески начините на разумното придвижване може да ти донесе неочаквани ползи:


 

1. Спестяваш пари
• Онези, които комбинират градски транспорт с ходене пеша или с каране на велосипед, вместо да се придвижват навсякъде с личната си коля, могат да спестят към 600 литра гориво на година! Ами че това означава пари за доста прилична морска почивка за двама у нас или в чужбина!
• Твоето е за теб, но с разумно придвижване спестяваш и за обществото. Всеки километър, изминат с колело вместо с кола, спестява на икономиката близо два лева за непреки разходи. Така жителите на Амстердам, които пътуват с велосипед, спестяват близо 1.4 милиона евро годишно, т.е. достатъчно, за да бъдат построени поне 18 басейна с олимпийски размери!


2. Уплътняваш си времето
Понякога – всъщност не толкова рядко – в градския транспорт можеш да четеш книга или вестник или да си провериш електронната поща на смартфона. Ако шофираш, как да стане?

 
3. Поддържаш добра физическа форма
Карането на колело до работа на кратки разстояния (до 5 km) представлява отлично двигателно натоварване от 30 мин., което е достатъчно за поддържане на здравословна форма. Според проучванията, хората, които ходят пеша поне половин час дневно, живеят средно с девет години по-дълго от онези, които не го правят.


4. Помагаш на твоя град да стане по-приятен
Когато пътуваш с кола за работа, консумираш 90 пъти повече градско пространство и общинска инфраструктура, отколкото ако пътуваш с метро, например, и 20 пъти повече, отколкото когато се возиш с автобус, тролей или трамвай. Следователно, при повече разумно придвижващи се можем да очакваме много по-малко задръствания и много по-чист градски въздух!


5. И на планетата също
Ако велосипедът беше толкова актуален, колкото в Дания, където хората карат колело средно по 965 км годишно, въглеродните емисии в Европейския съюз щяха да намалеят с над 25%!

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати