Въпроси и отговори

Какво означава устойчива градска мобилност?

Устойчивата градска мобилност e начин на придвижване с включване на градски транспорт, изминаване на разстояния пеша, каране на велосипед в града, както и споделяне на лична кола с други, които имат сходни дестинации.

Какво прави устойчивата градска мобилност толкова важна?

Използването на различни начини за придвижване – без личната кола – е много добър начин за подобряване на градската среда. Повече хора с колело, пеша, с метро или друг обществен транспорт означава по-малки задръствания и по-чист въздух. На тази уебстраница можете да научите повече за личните и обществени ползи от устойчивата градска мобилност.

Каква е моята непосредствена полза от устойчивия начин на придвижване в града?

Онези, които комбинират градски транспорт с ходене пеша или с каране на велосипед, вместо да се придвижват навсякъде с личната си кола, могат да спестят към 600 литра гориво на година, което се равнява на прилична морска почивка за двама. Понякога – всъщност не толкова рядко – в градския транспорт човек може да чете книга или вестник или да си провери електронната поща. Карането на колело до работа на кратки разстояния (до 5 км) представлява отлично двигателно натоварване от 30 мин., което е достатъчно за поддържане на здравословна форма. Според проучванията, хората, които ходят пеша поне половин час дневно, живеят средно с девет години по-дълго от онези, които не го правят.

Откъде мога да науча повече за политиката на Европейския съюз в областта на устойчивата мобилност?

Информация по въпроса можете да намерите на уебсайта на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“. Следните документи също могат да ви бъдат от полза:

Бяла книга за транспорта: Пътна карта за постигането на Единно европейски транспортно пространство – към конкурентоспособна транспортна система с ефективно използване на ресурсите; Брюксел, 2011 г.

План за действие за градска мобилност

Зелена книга: Към новa култура за градска мобилност

Как да споделя интересни инициатива за устойчивата градска мобилност?

Можете да попълните специална изготвена онлайн форма, която ще откриете на този уебсайт. Подадената информация за организирана от вас инициатива или просто новина за интересна българска активност, на която сте попаднали ще отразим в в секцията „Инциативи“. Очакваме с нетърпение да публикуваме вашите находки!

Какво общо има кампанията „Придвижвай се разумно“ с Европейската седмица на мобилността?

Европейската седмица на мобилността се провежда от 16 до 22 септември 2013 г. Тази година кампанията е под мотото „Чист въздух – ти си на ход“. В нея по традиция се включват десетки български градове. Гражданите са поканени да участват в дейности за насърчаване на алтернативните видове транспорт и намаляване на използването на лични автомобили.

Официалното начало на кампанията „Придвижвай се разумно“ съвпада със Седмицата, като целта е посланията за устойчива градска мобилност да достигнат до повече хора. У нас Седмицата на мобилността в София има собсвен сайт, в който сдружение Велоеволюция включват всички свързани инициативи в столицата. Следете актуалнотото за 2013-та година от месец септември на http://mobilityweek.velobg.org/

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати