Инициативи

Препоръки на отдел „Пътна полиция”
29 Май 2013
Препоръки на отдел „Пътна полиция”
препоръки за придвижване
България

Тези  препоръки са формулирани на базата на анализа на пътно-транспортните произшествия с деца и юноши и изводите за  обстоятелствата и предпоставките за тях. Насочват вниманието към  опасните ситуации, водещи до злополуки. Усвояването и спазването им изграждат защитно поведение както на водачите  и възрастните, които се грижат за сигурността на децата и юношите, така и на малолетните и непълнолетни участници в движението.
   

 

ПРЕПОРЪКИ  КЪМ ВОДАЧИТЕ

 # Никога не забравяйте, че детето, което е на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.  Детето не е “малък възрастен” и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение. То е подвластно на своите емоции в играта и  предприема импулсивно действия, без оглед на безопасността си. Още при забелязване на деца на и край платното следва да се подготвим за евентуална изненада: да отнемем газта, да намалим скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към нашия автомобил, детето се втурва нелогично на платното и попада в „опасната зона” пред автомобила. Не са рядкост и случаите,  когато детето изскубва ръката си от възрастния и тичешком излиза на платното.

# При шофиране в населено място наблюдавайте съсредоточено обстановката пред автомобила и  непрекъснато прогнозирайте откъде може да ви изненада  дете с опит за внезапно пресичане на платното. Характерни места, където това често се случва, са  спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани, които ограничават видимостта; отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки. Опасността е по-голяма, ако  участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното,  поддържайте  и  по тези трасета по-ниска  скорост.

# При застигане на деца на велосипеди /които обикновено не се движат едно зад друго, а в група/, намалете скоростта значително и ги заобиколете  на възможно най-голяма странична дистанция  в очакване  някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ви. Бъдете  много предпазливи към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са  много нестабилни върху колелото, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред вашия автомобил, когато  ги заобикаляте.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

# Ако детето ви непременно държи да кара велосипеда, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, заедно с него  огледайте подходящите безопасни за това места в квартала - алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед  и  поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.

# Много е рисковано и недопустимо дете под 7-годишна възраст да бъде оставяно без надзор на възрастен да кара велосипед.

# Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. И без велосипед, детето ви при игрите навън е в опасност, дори по-голяма, особено когато е извън надзора на възрастен.  Огледайте заедно с детето си и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят и определете заедно най-безопасните. Насочете  вниманието им към най-важното изискване: никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали първо наляво, после надясно за приближаващ автомобил. Дори да им се струва, че колата е далече, по-добре  е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.

# Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни. Ако вашият син или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен, той е в голям риск да пострада, независимо че управлява в малко населено място. Тъкмо по пътищата и улиците там или в близкото село стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност / категория “М”/и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко необходимо да прекратите възможностите неправоспособни малолетни и непълнолетни да управляват. Ако не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие.

Източник: МВР, пресцентър (публикацията е със съкращения)

 

обратно към всички инициативи

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати