Инициативи

Седмица на мобилността в Пловдив
16 - 22 Септември 2013
Седмица на мобилността в Пловдив
седмица на мобилността
Пловдив

За поредна година Община Пловдив заяви участието си в Европейската седмица на мобилността (ЕСМ). Пловдив е първият успешно регистриран български град в годишната кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия. Регистрацията бе последвана от подписването на Хартата на ЕСМ, с което бе поставено началото на организацията за честването на кампанията на местно ниво. На територията на Община Пловдив, организацията и координация на дейностите ще се осъществява от Дирекция „Екология и управление на отпадъците”.

Община Пловдив чрез дейностите за честването на Европейската седмица на мобилността 2013г., освен популяризиране на алтернативната мобилност цели и даде пример на младото поколение за тяхното поведение при придвижването им.

 Административните райони предвиждат пъстра програма в различните дни от седмицата с участници от всяка възраст. Планирани са открити уроци по безопасност, фотоконкурс, велосипедни състезания и изложения, маратон и рисунка на асфалт за най-малките. Финална програма на всички райони ще бъде оповестена седмица преди старта на кампанията.

Кулминацията на Седмицата на мобилността тази година в гр. Пловдив, е събитието „В града без кола!“. Всички административни райони на територията на Община Пловдив ще определят по една или няколко улични зони, ограничени за движение на моторни превозни средства, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт на 21.09. (събота).

 Очакваме гражданите на Пловдив да подкрепят алтернативната мобилност като активно се включат в призива – да заменят превоза с личния автомобил с ходенето пеша, колоезденето, публичния транспорт или като споделят колата си с още няколко пътника в същата посока.

От общината съветват как пловдивчани могат да приложат в ежедневието си принципите на устойчивата градска мобилност, а именно:


**Да изберат жилище, което се намира в близост до мрежата на публичния транспорт и работното място.
**Да изберат най-близкото училище за децата си и да участват в училищните инициативи, свързани с ходенето пеша до училище или с колело.
**Да научат децата си как да използват публичния транспорт и да им помогнат с графика на превозните средства.
**Когато се налага да използват автомобилите си, да шофират възможно най-спокойно, за да могат да намалят емисиите, винаги да спазват ограниченията на скоростта и да поддържат автомобилите си в изправност.

 Нека всички заедно подкрепим идеята и бъдем в града без колата си поне за един ден – 21.09 – събота!

Източник: Община Пловдив

 

обратно към всички инициативи

Добави инициатива

Всички полета са задължителни
изпрати